"Menjar raïm per Cap d'Any porta diners per a tot l'any". Per què mengem raïm per Cap d'Any ?

"Menjar raïm per Cap d'Any porta diners per a tot l'any".

Per què raïm ?

La tradició d'aquest costum ve de la iniciativa d'uns viticultors del sud del País Valencià, que cap a l'any 1909 (any d'excès de collita) van pensar en donar sortida al raïm d'una manera intel·ligent, una acció que es va convertir en costum al llarg dels anys i ara no entenen la nit de Cap d'Any sense els dotze grans de raïm. 

Segons fons consultades, ja a l'antiga Roma es creia que menjar grans de raïm ajudava a pal·liar els efectes dels empatxos. Per tant, no fóra estrany que a la primeria del segle XX en quedés algun vestigi o se'n conegués alguna notícia que inspirés els viticultors esmentats.

El consum del raïm la nit de Cap d'Any va unit a la creença de que ens aportarà salut, prosperitat i feina.

Des dels més petits als més grans tots mengem el raïm després de sopar, per celebrar l'entrada a l'Any Nou.
El costum diu que te n'has de menjar un a cada campanada, però no està clar que els dotze grans de raïm siguin per cada campanada. 

 

Bon Any 2019  www.noueixample.cat